
Hei ja kivaa keskiviikkoa kaikille ♡ Tänään ajattelin kirjoittaa ihan uudesta aiheesta täällä blogissa, nimittäin sijoittamisesta. Tein itselleni lupauksen osake- ja rahastosalkun avaamisesta noin kaksi vuotta sitten. Tuolloin päätin, että kun saan kandin paperit käteen aloitan sijoittamisen. Olisin toki voinut aloittaa sijoittamisen jo aikoja sitten (mikä olisi ollut tietenkin järkevin ratkaisu), mutta halusin saada ensimmäisen etapin koulusta valmiiksi. Vielä muutama vuosi sitten en todellakaan tiennyt mitä tarkoitetaan indeksisijoittamisella tai kuinka oikeasti niitä osakkeita voi ostaa. Ajattelin sijoittamisen olevan jotain sellaista mihin vain varakkaat ihmiset kykenevät, että sinulla täytyy olla paljon pääomaa eli rahaa, jotta pystyt aloittamaan sijoittamisen. Tuolloin luulin, että pörssi pyörii vain kokeneiden ja oppineiden ihmisten varassa. Ikään kuin tietynlaisten ihmisten ympärillä. Oi kuinka väärässä olinkaan.

Tässä postauksessa avaan vähän omia näkemyksiä mitä tulee sijoittamiseen, säästämiseen ja ylipäätään talouteen. Mikäli nuorelta Natalielta oltaisiin kysytty näistä asioista olisi reaktiona ollut naurahdus ja jokin materialismia havainnollistava vastaus. Toki tykkään edelleen kaikista kauniista ja iloa tuottavista asioista, mutta tiedon karttuessa mielenkiinnon kohteet ovat myös muuttuneet tai ennemmin näkökulmat laajentuneet. Täten uutena kategoriana blogissani on investing eli sijoittaminen. Tämän kategorian alle tulen kirjoittamaan erilaisia postauksia kaikesta maan ja taivaan välillä mitkä liittyvät raha-asioihin. En ole itsekään vielä ammattilainen, joten blogipostaukset ovat kirjoitettu hyvin selkokielellä, ikään kuin oppimisen päiväkirjana myös itselleni. Mietin pitkään, että tulenko liittämään rahaa koskevat postaukset lifestyle -kategorian alle. Lopulta tulin siihen lopputulokseen, että lifestyle käsittelee ennemmin juuri sitä toista puolta ja on hyvänä vastakohtana sijoittamiselle näin karkeasti sanottuna. Liitin blogini loppuun myös tags -kohdan, josta pääsee klikkailemaan tiettyihin aihealueisiin.
But let’s get started ♡ Kuinka sitten aloitetaan sijoittaminen ja mitä ylipäätään sijoittaminen on? Sijoittamisesta puhuttaessa ei voida nostaa ylös vain yhtä oikeaa tapaa. Voidaankin sanoa, että on olemassa erilaisia sijoitusmuotoja ja strategioita ja nämä tavat vaihtelevat oman kiinnostuksen mukaan. Tässä postauksessa keskityn yhteen sijoituksen muotoon, joka on nimeltään pörssisijoittaminen. Kuulostaa hankalalta ja vaikeasti ymmärrettävältä sanalta, mutta loppupeleissä se on melko yksinkertainen ja helposti ymmärrettävä asia. Mitä se sitten on? Pörssi on säännelty julkinen kauppapaikka, missä voidaan turvata markkinoiden oikeudenmukainen ja järjestäytynyt toiminta. Siellä jokainen voi käydä kauppaa ihan mistä päin maailmaa muun muassa erilaisilla osakkeilla, ETF:illä eli rahastoilla, joukkovelkakirjalainoilla, raaka-aineilla kuten kullalla, valuutoilla tai johdannaisopimuksilla eli rahoitusinstrumenteilla. Nykyään pörssikaupankäynti toimii pääasiassa sähköisesti internetin välityksellä, jonka vuoksi ei tarvitse enää lähteä fyysisesti ostamaan niitä osakkeita ja rahastoja paikan päälle. Näin pörssi on vain muutaman klikkauksen päässä ja taloudellinen vaurastuminen voi alkaa!

Jotta pörssissä voi käydä kauppaa ja kartuttaa omaa varallisuuttaan tarvitsee omistaa pankkitunnukset sekä arvo-osuustilin. Arvo-osuustili? Se on siis henkilökohtainen tili, jonne kirjataan, mitä osakkeita esimerkiksi asiakas omistaa. Arvo-osuustilin kautta pystyy ostamaan näitä pörssiosakkeita ja ETF-rahastoja pörssissä helposti ja nopeasti vain muutamalla klikkauksella. Tämän arvo-osuustilin pystyy avaamaan joko oman pankin kautta tai sitten arvopaperivälittäjän eli osakevälittäjän verkkopalvelussa. Tämä arvopaperivälittäjä on kuin “asuntovälittäjä”, joka toimii välikätenä sinun ja pörssin välillä. Tarvitset siis välikäden ennen kuin pystyt aloittamaan sijoittamisen näin yksinkertaisesti sanottuna. Arvopaperivälittäjää valitessa kannattaa keskittyä erilaisiin kuluihin. Näitä ovat esimerkiksi kaupankäyntikulut, valuutanvaihtokulut ja säilytysmaksu. Toki myös muihin asioihin kannattaa kiinnittää myös huomiota, kuten esimerkiksi sijoituskohteiden määrään ja niiden monipuolisuuteen, kaupankäynnin minimisummiin ja esimerkiksi asiakaspalveluun. Mielestäni asiakaspalvelu on yksi merkittävä asia myös, sillä asiakaspalvelu on sellainen asia mitä ei voi painottaa tarpeeksi. Itse ainakin koen nopean, helpon ja hyvän asiakaspalvelun tärkeäksi, sillä vaikean tilanteen edessä apu on korvaamatonta.

Mistä sitten löytää tämän arvopaperivälittäjän? Kuten ylhäällä mainitsin tämän tilin pystyy avaamaan oman pankin kautta. Aktia, OP, Danske Bank, Handelsbanken ja Nordea tarjoavat arvo-osuustiliä helposti ja nopeasti. Näin ollen suurimmat pankit toimivat pörssivälittäjinä. Näiden lisäksi on olemassa erilaisia verkkopalveluita, jotka ovat erikoistuneet osakekauppaan. Täten näiden verkkopalveluiden kautta pystyy käymään kauppaa verkon kautta. Näitä ovat esimerkiksi Trader, Degiro, LYNX tai Nordnet, joista itse käytän jälkimmäistä palvelua. Itse valitsin Nordnetin sen helppokäyttöisyyden ja edullisten kulujen vuoksi. Tällä hetkellä sijoitan itse ETF-rahastoihin pidemmällä aikavälillä, jonka vuoksi kuukausimaksuttomuuden ansiosta se sopii omaan sijoitustrategiaan parhaiten. Nordnetin sijasta mietin myös arvo-osuustilin avaamista omaan pankkiin, sillä olen keskittänyt lähes kaikki palvelut omaan pankin alaisuuteen. Toisaalta mikään ei ole peruuttamatonta, nimittäin arvopaperivälittäjää pystyy vaihtamaan tulevaisuudessa mikäli tilanne sitä vaatii. Välittäjävertailutyökalun avulla Sijoittaja.fi verkkosivuilla pystyy helposti ja nopeasti vertailemaan erilaisia kaupankäynnin kuluja pörssissä ja valitsemaan itselleen sopivimman ratkaisun.

Toivon, että tästä postauksesta oli edes hyötyä ja termit tulivat edes hieman tutummaksi. Tulen jatkossa kirjoittamaan tänne blogin puolelle postauksia sijoittamisesta ja säästämisestä (tyylin, kauneuden, hyvinvoinnin ja lifestylen lisäksi), sillä nämä aihealueet kiinnostavat itseäni hyvin paljon. Kuten tämän postauksen otsikosta huomaa, tulen nimeämään nämä postaukset myös numeroin, jotta tätä uutta kategoriaa on helppo seurata. Postaukset ikään kuin seuraavat tietynlaista kaavaa, jotta aihealueet ja asiat ovat ymmärrettävissä. Tulen pitämään tämän uuden aihealueen täällä blogissa siis helposti ymmärrettävissä ja toivottavasti mielenkiintoisena. Seuraavissa postauksissa, jotka käsittelevät sijoittamista ja säästämistä tulen avaamaan enemmän sitä, että minkä vuoksi juuri minä sijoitan ja mihin oikein säästän? Mitä raha itselleni merkitsee ja minkä vuoksi minä kiinnostuin sijoittamisesta. Tulen myös kirjoittamaan postauksen, jossa kerron tämän arvo-osuustilin avaamisesta vaihe vaiheelta. Näin pystyt helposti hyppäämään myös sijoittamisen pariin! Toivonkin, että tämä uusi aihealue inspiroi Teitä lukijoita siellä ruudun toisella puolella myös säästämisen ja sijoittamisen pariin. Eli mikäli oman varallisuuden kartoittaminen kiinnostaa niin kannattaa pysyä mukana ♡
Ps. Voin suositella vahvasti Seppo Saarion Miten sijoitan pörssiosakkeisiin -kirjaa. Toki kirja saattaa ensilukemalta vaikuttaa aloittelijalle hieman vaikeasti ymmärrettävältä, mutta lupaan kirjassa käsiteltävien aihelueiden helpottuvan kuukausi kuukaudelta.
Nähdään taas seuraavan postauksen parissa ♡
Viivi says
Moi! Miksi sijoitat ennemmin ETF-rahastoihin kuin tavallisiin indeksirahastoihin (esim. Nordnetin omar superrahastot)? Itse oon päätynyt jälkimmäisiin siksi, kun ovat kaikista matalakuluisimmat, kun omat sijoitussummat näin alkuun opiskelijana ovat suht. Pieniä.. (about parisataa kuussa) oon ymmärtänyt et ETF-rahastoja ostetaan sen vuoksi, että niitä niillä voi käydä helpommin kauppaa juuri lyhyellä aikavälillä.